Zomer- en hittetips voor je viervoeter

Al zou je het niet meteen zeggen met de frissere temperaturen en al die wind van de laatste dagen, maar het is dus wel degelijk al zomer.
Of hadden we die al gehad zo’n week geleden toen de thermometer nog boven de 30° ging?
Wees getroost, ik ben er zeker van dat er sowieso nog zulke dagen aankomen. Haal die kan sangria en die parasol maar boven! Zo wordt die staycation toch nog fun!

Onze viervoetertjes daarentegen zijn natuurlijk niet zo’n grote fan van zulke hoge temperaturen. Waar wij onze 5 laagjes winterkledij kunnen afpellen en inruilen voor T-shirt en korte broek, moeten zij met hun dikke gilet blijven rondlopen.

MAAR we kunnen het wel aangenamer maken voor hen. En hoe!
Met deze 9 tips zorg je ervoor dat jouw huisdier fris en wel de zomer doorkomt.
En er misschien zelfs van geniet 😉


Op avontuur

1. Pas wandelingen aan.

Op warme dagen is het geen slecht idee om de dagelijkse wandelingen aan te passen. Je kan ze inkorten en vervangen door indoor spelletjes (doe bijvoorbeeld zoekspelletjes of haal de snuffelmat boven – je vindt de DIY hier).

Pas, indien nodig, de wandelroute aan. Zoek naar alternatieve routes met minder asfalt en meer groen en schaduw.

En ga op de koelste momenten van dag wandelen: ’s ochtends vroeg of later op de avond, maar nooit op de warmste momenten van de dag.

aangepaste wandelroutes - hittetips - De DierenNanny

2. Neem altijd water mee (ook voor je hond 😉 )

Zelf hebben we tijdens warmere dagen meer nood aan vocht, onze diertjes ook.
Neem dus niet alleen voor jezelf een voorraadje water mee, maar ook voor je hond.
Tegenwoordig heb je al de meest handige drinkflessen voor honden die èn licht zijn èn gemakkelijk mee te nemen zijn.

Drinkfles - Hittetips - De DierenNanny

Deze drinkfles vind ik persoonlijk super handig; eenvoudigweg op de knop duwen om water in het bakje te krijgen en als niet al het water uit het drinkbakje opgedronken is, kan je door een druk op de knop het terug in het flesje laten lopen. EN hij is lekvrij.

3. Doe een bandana aan.

Nee, niet jij (tenzij je dat wilt natuurlijk. Than, by all means, go for it!), maar je hond. Knoop een bandana rond zijn of haar nek die je tijdens het wandelen nat maakt/houdt.
Constante verfrissing.
En het staat nog eens cool ook 😊

4. Ga op zoek naar waterpret.

… en negeer de modderpootjes achteraf.

Zoals bij puntje 1 al gezegd, pas eens je route aan, maar misschien kan je ook wel eens in een heel andere omgeving gaan wandelen.
Denk aan gebieden met vijvers, of in de buurt van een meer of een rivier waar je hond naar hartenlust in kan plonsen.

Waterpret - Hittetips - De DierenNanny

5. Een binnenkopper, maar toch… laat nooit (never ever ever ever) je hond achter in de auto.
Nooit.

Thuis

1. Zorg dat jouw huisdier toegang heeft tot vers (en fris) water op ieder moment van de dag.
2. Voorzie een koel plekje in huis.

Ook al mag Fifi nooit in de slaapkamer. Of Filou nooit in de kelder.
Misschien is het nu wel aan te raden om het eens toe te staan als dat de enige plekjes zijn waar het kwik niet boven de 30° gaat.

3. Borstel zoveel mogelijk losse haren weg.

Het ene ras gaat volledig in de rui momenteel (het lijkt plotseling wel alsof je een hele roedel honden in huis hebt), bij het andere ras moet je de wollen ondervacht er gaan uitkammen.

Gelijk welk ras, probeer zoveel mogelijk losse haren weg te borstelen/kammen. De vacht wordt lichter zo en dat zorgt dan weer voor extra ventilatie en verfrissing.

4. Biedt verfrissing.

Dat kan op verschillende manieren: maak de pootjes en buik nat, leg een natte handdoek op de grond waar je huisdier op kan liggen om te rusten, zet een klein zwembadje in de tuin voor instant waterpret of maak lekkere ijsjes.

Vul bijvoorbeeld een Kong met allerlei lekkers (dat kan van komkommer tot appelstukjes tot banaan tot vlees tot… ) en steek deze in de koelkast of even in de vriezer.

Of maak echte ijsjes!
Geweldig eenvoudig, maar je viervoeter zal er verzot op zijn 😉

Het enige dat je nodig hebt voor een hondenijsje is een silicone cupcake vorm (of plastieken bekertje), een theelepel (of kauwbotje/snack), een banaan en pindakaas.
Doe een laagje pindakaas in de cupcake vorm, pureer de banaan met een vork en doe dit over het laagje pindakaas in de cupcake vorm. Steek er een theelepel in en stop het in de vriezer.
Enkele uren later haal je het ijsje eruit, verwijder je de cupcake vorm (of het plastieken bekertje) en voila! Een lekker ijsje! (Vervang voor een poezenijsje de banaan en de pindakaas door tonijn en kattenmelk.)

Je kan ze natuurlijk altijd fancy schmancy maken met ijslolly-vormpjes, maar geen hond die daarnaar omkijkt (pun intended).

Hittetips - ijsjes voor honden - De DierenNanny

Wel even het ijsje laten staan nadat het uit de vriezer komt. Als je het meteen geeft loop je het risico dat hun tong aan het ijsje blijft kleven.
En zorg dat ze niet op de ijsjes bijten om schade aan hun gebit te voorkomen.


Wat als…

… je merkt dat je hond of kat zich, ondanks al deze tips en jouw voorzorgen, toch vreemd begint te gedragen en je ziet de volgende symptomen: abnormaal hard hijgen, dat hij duizelig en misselijk is (overmatig kwijlen tot zelfs braken), een lichaamstemperatuur heeft die hoger is dan 38° à 39° en heel sloom is tot op het apathische af, twijfel dan niet en contacteer meteen een dierenarts.

In afwachting van de dierenarts kan je je fluffy BFF al naar een koelere plaats brengen, fris water laten drinken en hem afkoelen door natte handdoeken tegen de buik te leggen.
(Let erop dat je je huisdier nooit helemaal inwikkelt in natte handdoeken, zo maak je het alleen maar erger, de warmte moet kunnen afgedreven worden via de rug. En dat je nooit zomaar water over hem heen gooit waardoor hij in shock kan gaan.)

Maar laat ons hopen natuurlijk dat het nooit zover komt en dat we de zomer al ijsjes-etend aan de rand van het honden-zwembad mogen doorbrengen 😉

Xo,

Anneke ~ De DierenNanny


 

Delen: